Sodobna, varčna in ekološka kuriva

Nakup pelet

Kurilna sezona 2016/2017

Pred vrati je kurilna sezona 2016/2017 in nakupi peletov so v polnem zamahu. Ker dobivamo veliko vprašanj od strank kateri peleti so dobri oz. na kaj naj bodo pozorni pri nakupu smo se odločili napisati kratek članek.

Peleti z certifikatom

V Evropi poznamo več vrst certifikatov od lokalnih do mednarodnih. Certifikati, ki so najbolj priporočlnjivi so ENplus, Din Plus in novo vzpostavljeni S4Q Gozdarskega inštituta Slovenije.
Zakaj so ti certifikati pomembni?
Pomembni so iz vidika konstantne kakovosti. Vsi inštituti, ki izdajajo certifikate vsaj enkrat letno nenapovedano odvzemajo vzorce za test ter pregledajo proizvodnjo linijo. V primerih večjih in konstantnih kršitev se proizvajalcu odvzame certifikat.
Vsak proizvajalec dobi tudi svojo referenčno št. ki mora biti prisotna ob odtisu certifikata. Končni potrošnik pa lahko vedno preveri verodostojnost kar preko spleta na spletnih straneh inštititov kjer so objavljeni certificirani proizvajalci.

Karakteristike pelet

Pri kupovanju lesnih pelet se poleg certifikatov osredotočite tudi na nazivne vrednosti:

Vsebnost vlage

Peleti morajo vsebovati manj kot 10% vlage, seveda manjša kot je ta vrednost večji izkoristek bodo imeli pri samem izgorevanju.

Ostanek pepela

Mogoče celo najbolj pomemben podatek, kajti nižji kot je procent večji je izkoristek, bolj kakovostni so peleti. Praviloma imajo peleti iz mehkega lesa (smreka,jelka..) nižji ostanek pepela kot peleti, ki imajo večji delež trdega lesa. Za kakovostni razred A1 mora biti delež pepela manjši kot 0,7%, pri A2 pa do max 1,5%.

Energijska vrednost

Je v praksi najbolj nepomemben podatek saj je zelo odvisen od kurilnih navad, seveda pa je bolje da je procent čim višji.

Mehanska obstojnost

je pomembna iz stališča transporta in ostanka prahu v vreči. Peleti, ki imajo majhno mehansko obstojnost bodo imeli na dnu vreče več lesneha prahu saj se bodo med transportom drobili. Predvsem pa je to zelo pomemben podatek pri peletih, ki se dostavljajo z cisternami, saj jih iz cisterne izpihujejo. Mehanska obstojnost za kakovostni razred A1 je 97,5%, za kakovostni razred A2 pa 96,5%.

Premer in dolžina

najbolj prisotni in primerni so peleti premera 6 mm, pozanmo pa tudi 8mm. Dolžina naj bo med 3,15 in 40 mm. Najbolje je, da peleti niso vsi čisto majhni saj bi jih v primeru visokega podpiha metalo izven kurišča.

Vzdrževanje kurilne naprave

Posebej bi pa radi povdarili, da je potrebno za dobro izgorevanje in delovanje redno vzdrževanje kurilne naprave. Vaša kurilno napravo bi lahko primerjali z avtomobilom, če ni vzdrževana ne bo delovala optimalno oz. je večja možnost za okvaro. Kurilno napravo je potrebno servisirati enkrat letno ter jo med samim obratovanjem tudi redno čistiti.
V kolikor med sezono menjate proizvajalca in so peleti drugačne sestave je včasih smiselno poklicati serviserja in ga povprašati ali je smiselno spreminjati nastavitve za boljše delovanje.

Za konec pa še nasvet:

Pred nakupom večjih količin od novega proizvajalca si najprej kupite manjšo testno količino, vsaj 10 vreč tako se boste zagotovo najbolj prepričali o kakovosti.