Sodobna, varčna in ekološka kuriva
Drva in premog

Tradicionalna kuriva

Tradicionalno in varčno

Drva in premog še vedno predstavljajo najbolj uporabljan vir ogrevanja v večini slovenskih gospodinjstev.

Poleg nizke cene, te vrste kuriv odlikuje, v povezavi z novimi, energetsko učinklovitimi pečmi, odličen izkoristek in ekološko prijazno ogrevanje.

Drva

Ogrevanje na drva predstavlja tradicionalno obliko lesnega goriva. Polena drv so razžagani in razcepljeni leseni kosi različnih dolžin, ki jih lahko pridobivamo iz debelejšega vejevja ali iz predhodno razžaganih in cepljenih debel. Drva so najbolj tradicionalna oblika goriva iz lesa. Razcepljeni in razžagani kosi lesa so običajno dolgi 25 cm, 33 cm in 50cm. Pravilno skladiščenje in sušenje lesa vpliva na kurilno vrednost.

Pravilno sušenje in skladiščenje drva vpliva na vsebnost vode v lesu in na ohranjenost lesa, to pa vpliva na kurilno vrednost drva. Ker sveži les vsebuje nad 40 % vlage, ga je treba pred kurjenjem primerno skladičiti, da vlaga izhlapi.

Premog

Premog je fosilno gorivo, ki ga pridobivamo izpod površja z rudarjenjem, dnevnim kopom ali pasovnim rudarjenjem. Premog je zlahka gorljiva črna ali temno rjava sedimentna kamnina, sestavljena večinoma iz ogljika in ogljikovodikov ter nekaterih drugih elementov, med drugim tudi žvepla.

Premog je zelo pomembno gorivo in je najbolj pogost svetoven vir elektrike, je pa bil premog tista glavna sila, ki je poganjala industrijsko revolucijo. V Sloveniji se s premogom proizvede približno tretjina potrebne električne energije.

 

Izdelki iz naše ponudbe:

Category
Order By

DRVA - Paleta (100 x 100 x 180 cm) (ni zaloge)

drva-012Drva so zložena na palete - dolžina 1m x širina 1m x višina 1,8m . Narezana so na 33 cm (uporaba za splošno gretje). Prevoz ni vključen v ceno.Slika je simbolična.  IZDELEK TRENUTNO NI NA ZALOGI!
Cena:from 119.00€
Out of Stock

Category
Order By
No Products